Workshop
Samen sterk in moeilijke tijden
Crisis, tegenslag, drastische veranderingen in de markt: net als mensen gaan organisaties en teams ook regelmatig door moeilijke tijden. Hoe zwaarder deze moeilijkheden en hoe langer deze duren en elkaar opvolgen, hoe moeilijker het wordt om er mee om te gaan.
Flexibiliteit is het vermogen om niet te breken of om te vallen onder druk. Maar eerlijk: soms is de tegenslag zo groot dat je wel door het ijs zakt. Ook dat hoort bij het leven en bij je werk. Veerkracht is dan het vermogen om jezelf weer op te rapen, als team weer op te staan en verder te gaan in plaats van op te geven. Als individu, als organisatie of als team.
Waarom Teamveerkracht?
Hoe je als team standvastig blijft, doorzet en terugveert in tijden van tegenslag is minstens zo belangrijk als hoe veerkrachtig je individuele medewerkers zijn. Want moeilijke tijden buiten het team leveren helaas veel te vaak moeilijkheden op binnen het team.
De 4 belangrijkste dingen die veerkrachtige teams doen
- Er is vertrouwen
Ze geloven dat ze als team samen sterker staan dan alleen en zo hun doelen kunnen bereiken door te samenwerken. Teamleden hebben zelfvertrouwen, maar nog belangrijker: er is ook teamvertrouwen. - Ze improviseren
Nieuwe omstandigheden vragen om wendbaarheid en creativiteit. Om anders kijken en om nieuw perspectief zoeken. Veerkrachtige teams ontwikkelen nieuwe ideeën en perspectieven tijdens tegenslag. - Er is openheid en lef
Teamleden durven hardop out of the box te denken zonder angst om belachelijk gemaakt te worden. Dit gevoel van psychologische veiligheid leidt tot een grotere diversiteit aan perspectieven, juist wanneer goede en nieuwe ideeën hard nodig zijn. - Ze hebben een interne ‘locus of control’:
Zij focussen hun aandacht en energie op die dingen die zij zelf samen kunnen beïnvloeden. Ze verspillen geen energie aan schuld en schande maar zoeken naar oplossingen en alternatieven.
Wat levert teamveerkracht op?
- Proactieve en flexibele teams die door samenwerken veranderingen kunnen opvangen
- Grotere motivatie en betrokkenheid doordat teamleden zich gesteund voelen.
- Dieper onderling vertrouwen, dat zorgt voor een veilige en positieve werkcultuur en soepele samenwerking.
Teamontwikkeling door Teamveerkracht
Individuele veerkracht is belangrijk, maar als team veerkrachtig worden vraagt om meer dan persoonlijke aanpassingen. Het vraagt om gezamenlijke steun, flexibiliteit en het benutten van elkaars kracht. Teamveerkracht verschilt van individuele veerkracht op een paar belangrijke punten:
- Gezamenlijke overtuigingen: Met welke overtuigingen zet het team zich vast? En welke werken niet langer?
- Bouwen aan teamvertrouwen: als in moeilijke tijden is het niet alleen belangrijk te bouwen aan vertrouwen in de toekomst, maar ook aan vertrouwen in elkaar.
- Collectieve wendbaarheid: Samenwerken om samen te leren van tegenslagen uit het verleden vergroot de collectieve teamveerkracht.
- Zelfzorg én zorg voor elkaar: In moeilijke tijden zorgen voor jezelf en voor elkaar
Hoe en wat?
Deze interactieve workshop versnelt jullie teamontwikkeling. Als team gaan jullie praktisch aan de slag met de Zes van Teamveerkracht:
- Teamovertuigingen & locus van control
Terugveren is een werkwoord. In actie komen, in plaats van passief te hopen dat het allemaal wel weer goed komt. Dat betekent dat jullie, vanuit een interne locus of control, je richten op wat je wel kunt beïnvloeden om jezelf uit de moeilijkheden te halen. - Wendbaarheid & probleemoplossend vermogen
Als je de controle terug wilt pakken, moet je ook accepteren dat je niet alles kunt controleren. Om terug te veren moeten jullie zoeken naar oplossingen, bereid zijn te experimenteren, en vast te stellen wat werkt of wanneer jullie moeten switchen naar alternatieve paden - Teamleren van groeipijn
Als team kijken naar wat jullie samen en afzonderlijk sterker heeft gemaakt. Door te reflecteren op verleden en heden ontdekken jullie als team welke kracht jullie al in huis hebben én nu aan het ontwikkelen zijn.
- Perspectiefdenken:
Laat los wat niet (meer) helpt in jullie denken. Stel samen vast welke deuren er dicht gaan, en welke deuren er open zouden kunnen gaan. Anders gaan kijken betekent iets anders kunnen gaan zien - Betekenis en teamwaarde:
Als jullie weten welke waarde jullie aan wie willen leveren, levert dat moed en doorzettingskracht op, ook tijdens moeilijke omstandigheden. - Teamvertrouwen en dus meer Opteamisme:
Zorg dat jullie weten wie wat in huis heeft. Zodat jullie krachten kunnen bundelen. Psychologische veiligheid en onderlinge solidariteit geven je als teamlid de kracht en motivatie om elkaar te kunnen steunen door dik en dun.
Wat levert de workshop op?
Na deze workshop gaan jullie naar huis met nieuwe inzichten, praktische handvatten en het gevoel van veerkracht om als team wendbaar met uitdagingen in de toekomst om te gaan. De impact? Een team dat niet alleen samenwerkt, maar ook samen groeit en zich ontwikkelt door teamveerkracht. Een team met een dosis Opteamisme.
Na de workshop teamveerkracht weten jullie bijvoorbeeld:
- Hoe je tijdens tegenslag kan voorkomen dat jullie samen vast komen te zitten in de Pessimismeput en hoe je ‘Stinking Group Thinking’ kunt herkennen en doorbreken
- Waarom klagen verbroedert en dus menselijk is, maar zeker niet altijd handig. En hoe je dat kunt doorbreken.
- Wanneer jullie moeten accepteren wat jullie samen echt niet kunnen veranderen en wanneer jullie juist moeten veranderen wat je samen echt niet kunt accepteren
- Welke krachten, kwaliteiten en veerkracht jullie als team al in huis hebben
- Hoe je veerkracht als een spier kunt trainen. Echt waar!
Kies voor een workshop die je team écht vooruit helpt!
Of je nu een kortere sessie van 3 uur wilt om de basis te leggen of een intensieve dag van 8 uur voor verdieping: deze workshop geeft teams de tools om als eenheid vooruit te gaan. Ze leren loslaten, bouwen aan vertrouwen en versterken hun veerkracht voor een positieve toekomst.
Klaar om te bouwen aan een veerkrachtig team? Kies voor een workshop die je team écht vooruit helpt in teamontwikkeling en samenwerking in moeilijke tijden!
Workshop
Teamveerkracht
Aantal deelnemers:
Er is geen maximum aantal deelnemers. Deze workshop is al geboekt voor teams, afdelingen en organisaties tussen de 8 en 250 personen.
Duur:
Varieërt van 3 uur tot 1 dag
Voor wie:
Teams
Ga voor meer Opteamisme!
Ervaringen van teams met
Opteamisme
Deze organisaties werkten al met Opteamisme
Teamontwikkeling, werkgeluk, verandering, een positieve cultuur met een ‘Together we can’ mentaliteit. Hoe kunnen we jou helpen werk en teamwerk te optimaliseren?